Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonun toplumsal etkisini sınırladık


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin küresel ekonomik krizi fırsata çevirmede en başarılı ülke olduğunu söyledi. Enflasyonla mücadele konusunda önemli mesajlar veren Erdoğan, “İşçiden memura kadar her kesimden vatandaşlarımızın gelir kaybını enflasyonun üzerinde ücret artışlarıyla telafi ederek enflasyonun toplumsal etkisini sınırladık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlenen Dış Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödül Töreni’ne katıldı.

ULUSLARARASI SÖZLEŞME HİZMETLERİNDE 75 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, uluslararası müteahhitlik hizmetlerinin büyüklüğünün 2030’larda 750 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Ülkemizin bu büyük pastadaki payını hep birlikte yüzde 10’a yani 75 milyar dolara çıkarmayı hedeflemeliyiz. 2053 vizyonumuzda bu hedefi en az yüzde 15 olarak belirlememiz gerektiğine inanıyorum. Son yarım asırda dünyanın 131 farklı ülkesinde 460 milyar dolarlık projeyi hayata geçiren müteahhitlerimiz için bu hedefin ulaşılan seviyede çok gerçekçi olduğundan şüphem yok ve 90 Bu projelerin yüzde 20’si son 20 yılda gerçekleşti.Dövizden istihdama, teknoloji transferinden makine parkı geliştirmeye kadar birçok alanda sayısız avantajı olan uluslararası müteahhitlik hizmetlerini tüm imkanlarımızla desteklemeye devam edeceğiz. “

“BU ADIMI ATACAĞIZ”

Erdoğan, muhatapları veya yurt dışı gezileri sırasında Türkiye’ye gelen misafirleri ile yapılan görüşmelerin gündeminde müteahhitlerle ilgili bir sorun varsa bunu kesinlikle kabul ettiklerini ve sorunun çözülmesi için gerekli iradeyi gösterdiklerini söyledi.

“Muhtemelen girişim ortaklıkları kurarak daha büyük katma değeri olan daha büyük projelere katılmanızı bekliyoruz. Yurtdışındaki işçilerin sorunlarına gelince, bazı hukuk firmalarının sanki haklarını alıp geri vereceklermiş gibi hile yapmaya çalıştıkları yeni fark edildi. Fırsat sunma çabaları vesilesiyle, başta Başkan Yardımcısı Fuat Bey olmak üzere diğer bakanlarıma bu adımı hemen atacağımızı, yeni mecliste bir kanun çıkarsa bu adımı kullanarak atacağımızı söylüyorum. yasallaştırır. Bir diğer konu da vergi meselesi, Hazine ve Maliye Bakanımız burada. Bu konuda Hazine ve Hazine Müsteşarımızın bir an önce Meclis’i açmasını beklemek söz konusu değildir, onun Bakanlığın önüne çıkması söz konusu değildir ve Bakanlığımız bunun ortaya çıkmasını sağlamalıdır.”

Bu işi yaparken kimsenin kimliği, tavrı, görüşü ile ilgilenmediklerini, önemsedikleri tek şeyin ülkeye yaptıkları katkı olduğunu ifade eden Erdoğan, “Türkiye’yi bir araya getireceğiz, güçlendireceğiz” dedi. hedeflerine ulaşmak ve onu 2053 vizyonuna hazırlamak. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için ülkemizin başarılarını sağlam bir şekilde takdir etmeliyiz.” küresel, politik ve ekonomik liderlik sisteminin yeniden tasarlandığı bir zamanda başarılı olmak, önündeki fırsatları kaçırmamak.”

Erdoğan, 20 yılda eğitimden sağlığa, güvenlikten ulaşıma, enerjiden sanayiye, tarımdan spora her konuda sağladıkları altyapının altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Önümüzde öyle büyük bir hedef var ki, hiçbir siyasi, ideolojik, sosyal veya ekonomik kaygı bunu engelleyemez. Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmaktan ve Türk milletini muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmaktan daha büyük bir ideal, daha büyük bir ideal, Mücadelemizin yegane amacı budur. Sizden bu büyük vizyonu, bu büyük davaları desteklemenizi istiyorum, bir ittifak, parti veya isim değil.”

“ÜLKİMİZİN YENİDEN HEDEFLERDE ZOR OLMAMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Erdoğan, cumhuriyetin kurulmasından sonra başlayan büyük atılımın ilerleyen yıllarda siyasette, ekonomide, sanayide ve diplomaside adım adım nasıl kesildiğini ve sıkıştığını, bunun bugün daha iyi görüldüğünü söyledi:

“Bazen toplumsal fay hatlarını harekete geçirerek, bazen kısır siyasi çatışmaları kışkırtarak, bazen de darbelerle milli iradeyi çiğneyerek Oyunların amacı hep aynı olmuştur. Bu amaç, Türkiye’nin tarihsel geçmişini, coğrafi gücünü ve ulusal olanaklarını harekete geçirmesini engellemekti. Aynı zamanda bir gerçek. Demokrasi ve kalkınmada asırlık bir sıçrama yapmış olan ülkemizin, aynı oyunlarla yeniden yanlış yönlendirilmesine, kazanımlarından ve hedeflerinden saptırılmasına izin veremeyiz. Bu siyasi rekabetle ilgili değil, ülkenin ve milletin bekası ile ilgili ve geleceğe aynı tavırla bakacağına ve eylemlerini buna göre belirleyeceğine yürekten inanıyorum.”

“Türkiye, küresel ekonomik krizi fırsata çevirmede en başarılı ülke”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ekonomideki dengesizliklerin Türkiye üzerindeki etkisinin farkında olduğunu vurgulayarak, “Bazıları afetlerle milletimizin moralini bozmaya çalışsa da, Türkiye küresel ekonomik krizi en büyük başarıyı yakalayan ülkedir. kriz Enflasyon, faiz, döviz gibi sorunlarımız yok mu?” “Elbette dedi.

Erdoğan, Türkiye ve ekonomisi hakkında “sözde” değerlendirmeler yapanların, kararlılıklarından çok arzularını dile getirenlerin gerçek niyetlerini geride bıraktıklarını açıklayarak, şunları kaydetti:

Şimdi birileri ‘Türkiye’de üretim bitti, işçisinden çiftçisine herkes mutsuz’ diyor. Bu doğru mu?Kışa çok rahat hazırlanıyoruz.Ülke genelinde fabrikalar sanayide yoğun çalışıyor.Kamyonlar,trenler,gemiler,uçaklar mal taşımacılığına ayak uyduramıyor.Dış ticarette rekorlar kırıyoruz. Her ay ihracat “Yaklaşık 31 milyon çalışanla, istihdam tarihimizin en yüksek seviyesi. seviyesine ulaştık. Ülkemizi Avrupa ve dünya ile hangi alanda kıyaslarsanız kıyaslayın, üzerinde bulunduğumuz terazi ağır basıyor” diyorlar. Ancak yüzde 9’luk enflasyonlarının ekonomik ve sosyal sonuçları bizimkiyle aynı değil. Bunu bir ara tartışacaklar.”

MÜCADELE ENFLASYON BİLDİRİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçiden memura kadar her kesimden vatandaşın gelir kayıplarını enflasyonun üzerinde ücret artışlarıyla telafi ederek enflasyonun toplumsal etkisini sınırladıklarını belirterek, temel ihtiyaç maddelerinin, özellikle bakkaliye fiyatlarının artması, insanların sokağa çıkardığı ücretlerin artması.” Faiz ile enflasyon arasındaki 5-6 kat farktan bahsetmiyorum, dengesiz politikaların bedelini ödeyecek. Bizde bu sorunların hiçbiri yok” dedi.

Mali disiplinden taviz vermediklerini, mali araçları kaba kullanmadıklarını, toplumsal yıkımın önünü açmadıklarını belirten Erdoğan, “Çok şükür yatırım, istihdam ve üretim, ihracat ve elektrikle ülkemizin büyümesine dayalı ekonomi politikamızı sürdürüyoruz. hedeflerimiz doğrultusunda fazlalık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son dönemde yaşanan banka kredi sorunlarının kaynağı ekonomik programımız değil, finans sektörü ile reel sektör arasındaki geçici yaklaşım farklılığıdır” dedi.

“Bu farklılığın, üretim ve istihdam odaklı büyümeyi mümkün olan en kısa sürede destekleyen kapsamlı bir uzlaşmaya yol açacağına inanıyorum. Gördüğünüz gibi, bakışımızı genişlettiğimizde, birinin bize ısrar ettiği moral bozukluğu görüntüsü yerine, umutlarımızı güçlendiren bir görüntü ile karşılaşıyoruz. Ülkemizi 2023’e sonra da 2053’e götüreceğiz. Her zaman söylediğim gibi bunu hep birlikte yapacağız. Görüldüğü gibi dünya ekonomisinde ve ülkemizde standartlar önemli ölçüde değişti. Dün çok büyük ve ulaşılmaz görünen sayılar, bugün normal olarak erişilebilir ve erişilebilir hale geldi.”