Dünyanın önde gelen motor yağı üreticilerinden biri olan Castrol, otomotiv endüstrisindeki elektrik devriminin bugününü ve geleceğini araştırdı. “Geleceğin Çağını Yakalamak” başlıklı çalışma, dünyada ve Türkiye’de otomotiv sektörü yöneticilerinin ve tüketicilerin elektrikli araçlara bakışını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre dünyada ve Türkiye’de elektrikli araçlarla ilgili bir zihniyet devrimi yaşanıyor. Tüketiciler maliyet endişelerinden kurtulurken, elektrikli otomobil sahibi olma eğilimi artarken sektör, başlayan büyük dönüşümü hızlandırmaya kararlı.
Dünyanın önde gelen petrol markalarından Castrol, Türkiye dahil 10 ülkede 10 bin tüketici ve 100 sektör yöneticisi ile gerçekleştirdiği elektrikli araç araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Castrol’ün Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal ve Pazarlama Direktörü Nilay Tatlısöz, “Geleceğin Çağını Yakalamak” başlıklı çalışmanın ortaya koyduğu yarının elektrikli araç dünyasına ilişkin verileri paylaştı.
Castrol’ün Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal, dünyada teknolojik devrimin başlamasıyla ulaşımın elektrikli hale geldiğine dikkat çekerek, otomotiv sektörünün büyük bir dönüşüm geçirdiğini söyledi. Araştırmaya katılan birçok ülkenin 2040 yılına kadar hem benzinli hem de dizel motorlu araç satışlarını kademeli olarak durdurmayı hedeflediklerini anlatan Köksal, 2022 bp Enerji Görünümü Raporu’na göre yeni araç satışlarında elektrikli araçların payının 50 bin 500’e ulaşacağını söyledi. 2035’te yüzde 70, 2050’de yüzde 90 civarında. Çıkacağını söyledi. Köksal, şunları kaydetti:
2050 yılına kadar küresel araç filosunda 2 milyar veya daha fazla elektrikli aracın olacağı tahmin ediliyor. Otomotiv sektörü için heyecan verici bir dönemdeyiz. Castrol olarak bir akaryakıt markasının ötesine geçerek bir bakım markası haline gelirken, çözüm ortağı olduğumuz müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla birlikte yatırımlarımıza ve büyümek için çabalamaya devam ediyoruz. Yeni nesil teknolojileri uygulamak ve elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için sektör ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Elektrikli ve hibrit araçlar, içten yanmalı motorlu araçlar gibi yüksek teknolojili sıvılara ve greslere ihtiyaç duyar. Elektrikli araç pazarının hızla büyüdüğü Çin, Almanya, İngiltere ve Amerika’da geliştirdiğimiz e-likitlerimizle devrime öncülük ediyoruz. Castrol ON markasıyla üretilen e-sıvılarımız, dünya çapında üretilen her üç elektrikli araçtan ikisinin ilk dolumunda kullanılmaktadır. Castrol olarak hızla gelişen elektrikli araç teknolojisini yakından takip ediyor, yeni teknoloji ve ürünlere yönelik Ar-Ge yatırımlarımızı artırıyoruz. İngiltere’deki Pangbourne araştırma merkezimizde kurulacak elektrikli araç pil test merkezi ve analitik laboratuvara yaklaşık 60 milyon ABD Doları yatırım yapacağız.”
Ar-Ge harcamaları 10 yılda üç katına çıkacak
Castrol, Avustralya, Yeni Zelanda, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, İngiltere, ABD ve Türkiye, Türkiye, Ukrayna’da 10 bin tüketici ve otomotiv üreticisinden 100 yönetici ile gerçekleştirdiği çalışmanın sonuçlarını açıkladı. ve Türkiye Orta Asya Pazarlama Direktörü Nilay Tatlısöz, bu çalışma ile devletlerin belirlediği net sıfır hedeflerini otomotiv sektörünün nasıl gördüğünü öğrenmek istediklerini kaydetti. Araştırmanın şirketlerin bu hedeflere yönelik adımlarını ve tüketicilerin elektrikli araçlara yönelik tutumlarını yansıttığını belirten Tatlısöz, “elektrik devrimi”nin yönetilmesinden sektörün fayda sağlayacağına inandıklarını söyledi.
Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 53’ü bir dahaki sefere bir EV satın almayı düşüneceklerini söylerken, EV kullanan tüketicilerin yüzde 99’u bir dahaki sefere bir EV satın alacaklarını söylüyor.
Araştırmada öne çıkan başlıklar şu şekilde:
Sektör yöneticilerinin yüzde 97’si, şirketlerinin içten yanmalı motorlu araçlar için devlet tarafından zorunlu kılınan devalüasyon hedeflerine hazır olacağına inanıyor. Ancak sadece yüzde 40’ı şirketlerinin şu anda ICE’den elektriğe geçiş yapmaya hazır olduğunu söylüyor.Tüm otomotiv yöneticilerinin yalnızca yüzde 8’i tedarik zincirlerinin hazır olduğuna inanıyor.
Küresel otomotiv yöneticilerinin yüzde 66’sı, elektrikli araçlara geçişin şirketleri için bir numaralı stratejik öncelik olduğunu söylüyor.
Bu öncelik Ar-Ge rakamlarına da yansımaktadır. 2015 yılında Ar-Ge harcamalarının ortalama yüzde 11’i elektrikli araçlara, yüzde 39’u içten yanmalı motorlu araçlara odaklandı. Bugün bu oran neredeyse iki katına çıkarak yüzde 21’e ulaştı. Endüstri liderleri, oranın 2025 yılına kadar yüzde 31’e yükseleceğini ve 10 yıl içinde üç katına çıkacağını tahmin ediyor. Hibrit araçlar da dahil edilirse, 2025 yılına kadar Ar-Ge harcamalarının yüzde 70’inden fazlasının elektrikli araçlar ve hibritler için olacağı tahmin ediliyor.
Bu dönemde içten yanmalı motorlu araçlara yönelik Ar-Ge harcamalarının yüzde 15’e düşmesi bekleniyor.
Endüstri yöneticilerinin yüzde 63’üne göre, içten yanmalı motorlu araçlar için hükümetin aşamalı olarak kaldırma hedefleri, endüstri geçişini ve araştırma ve geliştirme harcamalarını hızlandıran bir numaralı faktördür. Yöneticilere göre, net sıfır hedefleri (%57) elektrik geçişini hızlandıran ikinci faktör iken, tüketici sürdürülebilirliği endişeleri (%35) üçüncü sırada yer alıyor.
Otomobil sektörü yöneticilerine göre en pahalı piller, yüzde 56 ile elektrikli araçlara geçişi yavaşlatan en büyük engel. Şarj noktalarına erişim (yüzde 43), teknik personel eksikliği (yüzde 40) ve diğer engeller.
Tüketici tarafında ise Türkiye gibi ülkelerdeki sürücüler, daha az hava kirliliğine, daha düşük sürüş maliyetlerine ve evde şarj imkanına elektrikli mobiliteye geçişi hızlandıran faktörler olarak işaret ediyor. Ultra hızlı şarj olmaması, şarj noktalarına erişim ve menzil sorunları engeller olarak sıralanıyor.
Türkiye’de her iki kişiden biri elektrik istiyor
Dünya çapındaki tüm araç sahiplerinin yarısından fazlası bir dahaki sefere elektrikli araç satın almak istiyor. Yüzde 80 ile Çin, elektrikli araç satın almak isteyenlerin en çok olduğu ülke.
Türkiye’deki tüketiciler de küresel trendle aynı doğrultuda niyetlerini ifade ediyor. Ankete katılanların yüzde 49’u bir sonraki araçları için elektrikli bir araba istiyor. Bu oran Türkiye’yi Fransa, Avustralya – Yeni Zelanda, ABD, Hindistan ve Almanya’nın önüne koyuyor.
Türkiye’de tüketici davranışlarının temel nedeni, kentsel alanlardaki hava kirliliğinin %88 ile azalmasıdır. Diğer nedenler arasında “yeni elektrikli araç modellerinin piyasaya sürülmesi” (yüzde 85), “elektrikli araçların benzinli veya dizel araçlara kıyasla daha iyi entegre teknolojiye sahip olması” (yüzde 84) ve “benzinli veya dizel araçlara göre daha düşük CO2 emisyonu” yer alıyor. “Dağıtım” (yüzde 82).
Maliyet endişeleri ortadan kalkıyor
Elektrikli araçlarla ilgili tüketici fiyat endişeleri azalıyor. Dünya çapında EV kullanıcılarının yüzde 78’i, kullanım ömrü boyunca bir EV’ye sahip olmanın toplam maliyetinin benzinli veya dizel bir araçtan daha düşük olduğuna inanıyor.
Ankete katılan Türk tüketicilerin yüzde 61’i de bir elektrikli aracın toplam maliyetinin (vergi, yakıt ve bakım maliyetleri dikkate alındığında) eşdeğer bir içten yanmalı araçtan daha düşük olduğuna inanıyor.
Türkiye’de tüketicilerde elektrikli araçlar konusunda endişe yaratan ilk konu şarj altyapısı. EV dışı sürücülerin yüzde 70’i, şarj altyapısının yeterince yaygın olmadığına inanıyor. Model seçeneklerinin azlığı (yüzde 65) ve devlet teşviklerinin yetersizliği (yüzde 64) öne çıkan diğer konular.
KUTU 1
Norveç elektrikli araçlara en hazır ülke
Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Pazarlama Müdürü Nilay Tatlısöz, elektrikli araçlar konusunda dünyada ve Türkiye’de bir zihniyet devrimi olduğuna dikkat çekti. Tatlısöz, “Anket yapılan tüm ülkelerde elektrikli araç kullanımına yönelik eğilime ilişkin verilerde artış var. Economist Impact tarafından derlenen ve bp tarafından desteklenen dEVir endeksine göre Norveç (endeks puanı 66), tam elektrikli araçlara geçişe en yakın ülke. 2025 yılında içten yanmalı motor üretimini durduracak olan Norveç’i, Çin (55 puan) ve Almanya (52 puan) takip ediyor.
KUTU 2
Kasım ayında Türkiye’de Castrol ON ürünleri
Castrol’ün Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal, Castrol olarak Türkiye’nin büyüyen elektrikli araç pazarının sağlıklı gelişimi ve elektrikli araçların uzun süre yüksek performans göstermesi için sektörle birlikte çalıştıklarını söyledi. Köksal, Castrol’ün elektrikli araçlar için ürettiği e-sıvı Castrol ON’un Kasım ayından itibaren Türkiye pazarında satışa sunulacağını açıkladı. Köksal, “Dönüşüme ivme kazandırmak ve geleceğin elektrik dünyasına bağlanmak için sektör ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Hedefimiz otomotiv sektörünün en iyileri ile çalışarak teknolojik gelişmeleri avantaja dönüştürmektir. Castrol ON E-Liquids, sektörün karşılaştığı sorunları çözerek daha uzun menzil, daha hızlı şarj ve daha uzun kullanım ömrü sunar. Bu ürünlerle çok yakında Türkiye’de elektrifikasyona geçişi destekleyeceğiz” dedi.