ByteDance, TikTok’ta 3 Milyar Doları Geri Alacak


TikTok sahibi Bytedance, hissedarlarından 3 milyar dolarlık hisse geri alacak. Borsada işlem görmeyen şirketin hisse başına ödemeyi planladığı fiyat, nominal piyasa değerinin bir yıl öncesine göre çeyrek azalarak yaklaşık 300 milyar dolara düştüğünü gösteriyor.

Popüler sosyal paylaşım sitesi TikTok’un sahibi Çinli teknoloji şirketi Btyedance’ın hissedarlarından 3 milyar dolar değerinde hisse alacağı bildiriliyor.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, şirketin hissedar toplantısı bugün 3 milyar dolarlık varlığı hisse başına 177 dolardan yeniden piyasaya sürmeye karar verdi.

Borsada işlem görmeyen şirketin hisse başına ödemeyi beklediği fiyat, nominal piyasa değerinin geçen yıldan bu yana çeyrek azalarak yaklaşık 300 milyar dolara düştüğünü gösteriyor.

Geçen yıl New York veya Hong Kong borsalarında halka açılacak olan şirketin piyasa değerinin 400 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

HALKA TEKLİFİ HÜKÜMET YAPTI

Halka arz planı, hükümetin Çin’deki internet ve teknoloji şirketlerine yönelik baskıları artırmasının ardından askıya alındı.

Merkezi hükümetin internet şirketleri üzerindeki denetim baskısını ve düzenleyici müdahalelerini 2020 yılı sonundan itibaren artırdığı görülmektedir.

Alibaba’nın Alipay internet ödeme hizmetini ve ilgili varlıklarını tek çatı altında toplayan ve Ekim 2020’de Hong Kong ve Şanghay borsalarında yapılması planlanan Ant Group’un ikili halka arzı hükümet tarafından durduruldu.

Öte yandan mobil taşımacılık şirketi Didi’nin geçen yıl New York Borsası’nda halka arzının ardından siber güvenlik soruşturması başlatılmıştı. Soruşturmanın ardından New York Menkul Kıymetler Borsası’ndan çıkma kararı aldı ve hisselerinin Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’na devredileceği bildirildi.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), büyük miktarda kullanıcı verisini kontrol eden internet şirketlerinin denizaşırı ülkelerde listelenmesi için bir güvenlik soruşturmasından geçmesini şart koştu.

Ülkenin Alibaba, Meituan, Baidu ve Didi gibi büyük internet şirketleri, tekel soruşturmalarının ardından büyük para cezalarına çarptırıldı.