Bundesbank patronu: Enflasyon Aralık’ta zirve yapabilir


Bundesbank başkanı Nagel, fiyat artışlarının hızlanacağını ve yıllık enflasyonun Aralık ayında zirveye çıkabileceğini söyledi. Nagel, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirirken, “75 baz puanlık artış açık bir işaretti ve enflasyon tablosu aynı kalırsa daha net adımlar takip etmeli” dedi.

Deutsche Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, fiyat artışlarının hızlanacağını ve enflasyonun Aralık ayında yüzde 10’un üzerine çıkabileceğini söyledi.

Nagel, Deutschlandfunk’a verdiği röportajda, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüksek enflasyon, ekonomik gerileme ve faiz artırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aynı zamanda ECB Yönetim Konseyi üyesi olan Nagel, enflasyonun birçok alana yayıldığına dair işaretler olduğunu belirterek, “Yönetim Konseyi’nin hamlesi, üç ana faiz oranını 8 Eylül’de 75 baz puanlık bir artışla net bir şekilde gösterdi. işareti ve enflasyon resmi aynı kalırsa daha net adımlar atılmalıdır.”

“İSTİKRARLI BİR DÖNEM AŞMAK ZORUNDA OLABİLİRİZ”

Nagel, öne çıkan konunun enflasyonun nasıl kontrol altına alınacağı olduğunu ve Yönetim Kurulu’nda ortak bir duruşa ulaşıldığını belirterek, enflasyon kontrol altında tutulurken daha düşük büyüme oranlarının veya bir durgunluğun göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekti.

“Nihayetinde, istikrarlı fiyatlar orta vadeli, uzun vadeli büyüme ve euro bölgesi için iyi bir ekonomik görünüm için çok daha önemlidir. Zayıf bir yamayı atlatmak zorunda kalabiliriz. En azından şu anda zayıf bir aşama gibi görünüyor – ekonomik çıktıdaki düşüş ciddi olmayacak” dedi Nagel.

Fiyat artışlarının hız kazanacağını ve “Aralık’ta yıllık enflasyonun yüzde 10’un üzerinde zirve yapabileceğini” kaydeden Nagel, yıllık enflasyonun 2023’te bir miktar ılımlılaşacağını ve yüzde 6’nın üzerinde çok yüksek bir seviyede gerçekleşmesinin beklendiğini vurguladı.

TARİHİ ECB KUR ARTIŞI

Bu arada, 8 Eylül’de ECB, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve Covid-19’un patlak vermesinin ardından tüketici fiyatlarının artmasının ardından üç kilit faiz oranında tarihi bir artış yaptı.

Banka, refinansman oranını %1,25’e, mevduat faizini %0,75’e ve marjinal fonlama oranını %1,50’ye yükseltmişti.

Ekonomik durgunluk beklentisine rağmen, banka böylece 1999’da Avrupa ortak para biriminin piyasaya sürülmesinden bu yana en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi.

ECB’nin tarihi faiz artırımının ardından para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi bekleniyor.

Ayrıca, ECB’nin enflasyonla mücadele için para politikasını sıkılaştırmasının euro bölgesinde ekonomik büyümeyi yavaşlatması bekleniyor. Aynı zamanda, bölgede artan faiz oranlarının İtalya ve Yunanistan gibi ağır borçlu ülkeler için borçlanma maliyetlerini artıracağına dair endişeler var.

ALMANYA’DA ENFLASYON AĞUSTOS’TA YÜZDE 7,9’A YÜKSELDİ

Öte yandan, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon, yüksek enerji fiyatları nedeniyle Ağustos ayında yüzde 9,1 ile rekor seviyeye ulaştı. Özellikle, bu rakam ECB’nin yüzde 2 hedefinin dört katından fazla.

Almanya’da Temmuz ayında yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son artışla Ağustos ayında tekrar yüzde 7,9’a yükselerek 1974’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada, Almanya’da hükümetin toplu taşıma biletleri için 9 avro ve akaryakıt vergi indirimleri gibi enflasyona karşı önlemleri Ağustos sonunda sona erdi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, Moskova’nın Nord Stream 1 gaz boru hattından gaz akışını durdurma kararının yol açtığı bir enerji kriziyle karşı karşıya.

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili endişeler enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti bu kış endüstri çarklarını döndürmeye, ışıkları yakmaya ve evleri sıcak tutmaya çalışıyor.

Ülkede yükselen enerji maliyetleri, enflasyonu artırırken, haneler ve işletmeler üzerindeki baskıyı da artırıyor.