Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki Azer doğalgaz boru hattı hizmete girdi


Bulgaristan ile Yunanistan arasında inşa edilen ve yılda 3 milyar metreküp Azerbaycan doğalgazının taşınmasını sağlayacak arabağlantı boru hattı törenle işletmeye alındı.

Temeli 13 yıl önce atılan boru hattı bağlantısının inşaatı, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş ilan etmesi ve Bulgaristan’a gaz akışını kesmesinin ardından Avrupa Birliği’nin (AB) 250 milyon avroluk finansmanı sayesinde kısa sürede tamamlandı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in ev sahipliğinde düzenlenen tören, projenin resmi lansmanı ile birlikte başkent Sofya’da Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in ev sahipliğinde, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Cumhurbaşkanı Kuzey Makedonya Stevo Pendarovski, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Romanya, Başbakan Nicolae Chuka ve Bulgaristan Başbakanı Gilib Donev katıldı.

Von der Leyen, 10 yıldan fazla süren projenin betonarme inşaatının nihayet Bulgar ve Yunan hükümetlerinin çabaları ve AB’nin sağladığı fonlarla hayata geçtiğini söyledi.

Von der Leyen, “Bu proje Bulgaristan ve Güneydoğu Avrupa için yeni bir dönemin başlangıcı olacak ve Avrupa’yı Rus gazına bağımlı olmaktan kurtaracak” dedi.

Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki Azer gazı taşıma bağlantısı devreye alındı ​​- 01.01
Aliyev, ülkesinin geliştirdiği yeşil enerji projeleri sayesinde yakında Avrupa’nın en büyük elektrik ihracatçıları arasına gireceğini söyledi.

“Bulgaristan doğalgaz ihtiyacının yüzde 80’ini Rusya’dan alıyordu. Rusya Ukrayna’ya savaş ilan ederken, Avrupa’ya da enerji savaşı ilan etti. Bu proje sayesinde Bulgaristan tüm ihtiyacını karşılayacak ve kışın Avrupa’da yeteri kadar doğalgaz olacak.”

ALİYEV: AVRUPA’NIN BÜYÜK PROJELERİNDEN BİRİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, projenin Avrupa’nın yan kaynaklarının çeşitlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek, Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa’nın en önemli enerji projelerinden biri olduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın Hazar bölgesindeki gaz kaynaklarının yanı sıra başka kaynaklar da geliştirdiğini kaydeden Aliyev, “TANAP ve TAP hatlarının kapasitesinin artırılması sayesinde 2027’de doğalgaz ihracatımızı ikiye katlayacağız” dedi.

Aliyev, ülkesinin geliştirdiği yeşil enerji projeleri sayesinde yakında Avrupa’nın en büyük elektrik ihracatçıları arasına gireceğini de sözlerine ekledi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, somut ticari hayatına başlayan projenin, yeni bir doğalgaz taşıma köprüsü olarak Avrupa’nın ticari haritasını önemli ölçüde değiştirdiğini de kaydetti. Miçotakis, son yıllarda tüm Bulgar hükümetleriyle verimli bir şekilde çalıştıklarını belirterek, “Azerbaycan’dan gaz gelmesi Rus gazının pençesini kıracak” dedi.

Miçotakis, Yunanistan’ın Dedeağaç bölgesinde inşa edilecek terminal sayesinde bölgesel enerji dağıtım kapasitesini de artıracağını belirterek, “Avrupa’nın Rusya’nın gaz şantajına karşı güçlü bir ortak politikası olmalı” dedi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, birkaç Bulgar hükümetinin projeyi desteklediğini hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı Aliyev, Avrupa’nın çok güvenilir bir ortağıdır. Projemiz bölgemizin enerji haritasını kökten değiştirecek.”

Radev, Bulgaristan’ın Balkanlar’ın ilk, Avrupa’nın ise üçüncü büyük elektrik ihracatçısı olduğunu ve bu alandaki çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Romanya Başbakanı Chuka, Rusya’nın doğal gaz piyasasında yaratacağı suni açıkların enerji fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Ülkelerimiz ödevlerini kapsamlı bir şekilde hazırlamalı. Ukrayna, Moldova ve Batı Balkanlar da bu projelere güveniyor.”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Sırbistan ile Bulgaristan arasındaki doğal gaz bağlantısıyla ilgili çalışmaların bir yıl içinde tamamlanacağını söyledi.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski, “Pan-Avrupa dayanışma süreci AB karamsarlığını hafifletebilir. Ortak geleceğimiz AB’deyse, “Birlikte daha güçlüyüz” sloganımızı destekliyoruz.