Borsada usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla tutuklanan 8 zanlıdan 5’i tutuklanmak üzere hakime sevk edildi. Şüphelilerin, özellikle Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi’ni oluşturan bankacılık sektöründeki hisse senetleri ve bu hisse senetlerinin vadeli işlem piyasalarında yoğun işlemlerde bulundukları belirlendi. Şüphelilerin işlemlerinden elde ettikleri suistimal karı 2,5 milyar lira, elde edilen toplam kâr ise yaklaşık 5 milyar lira olarak belirlendi.
İstanbul’un 4 ilinde borsada yapılan işlemlerden kaynaklanan piyasa dolandırıcılığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan 8 zanlıdan 5’i tutuklanmak üzere hakimlere teslim edildi.
İstanbul Mali Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda yürüttüğü operasyonda yakalanan 8 zanlının yargılamaları tamamlandı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılar adliyeye sevk edildi.
Aralarında Mehmet A.’nın da bulunduğu 8 zanlıdan 5’i tutuklanmak üzere hakime teslim edildi.
Diğer 3 şüpheliden 2’sinin yaşadıkları yere en yakın karakolda her hafta olduğu gibi ülkeyi terk etmelerine ve adli kontrol kararı imzalamalarına izin verilmesi ve bir şüpheli için “evde kal” talep edildi.
Şüphelilerin Friedensdienst Ceza Mahkemesi’ndeki sorgusu devam ediyor.
GRUP HESAPLARININ İŞLEM HACMİ YAKLAŞIK 30 MİLYAR TL
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın detayları, Borsa İstanbul’da son dönemde yaşanan yükselişin ardından ani satış baskısına bağlı olarak ortaya çıkan manipülatif olaya neden olan kişi ve kurumlara ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) raporunun ardından kesinleşti.
Soruşturmada, şüphelilerin Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi’ni oluşturan bankacılık sektöründeki hisse senetleri ve bu hisse senetlerinin vadeli işlem piyasalarında özellikle yoğun alım satım yaptıkları belirlendi.
Üç aylık dönemde, BIST Banka Endeks hisse senetlerinde grup hesaplarının gerçekleştirdiği işlem hacminin ve bu hisse senetlerine dayanak oluşturan vadeli işlem sözleşmelerinin yaklaşık 30 milyar TL olduğu, hisse senedi piyasasının B. ve karşılıklı işlemler.
İşlemleri bankacılık sektörü hisselerine yüksek talep izlenimi veren zanlıların, yoğun ve sürekli ticaret yoluyla piyasa hakimiyeti kurarak hisse senedi fiyatlarını aktif olarak etkilediğine inanıldı.
Banka hisselerinde artış beklentisi ve algısı yaratan şüphelilerin, paralel olarak alımlar yapıldığında aynı hisse senetlerinin spot piyasa değerlerini yapay olarak adlandırarak yatırımcılara spot piyasa fiyatlarının yükseleceği beklentisi verdiği tespit edildi. Borsa.
5 MİLYAR LİRA KÂR, 1 MİLYAR LİRA ZARAR
Bu şekilde her iki piyasada da birbirlerini etkileyerek fiyat artışına neden olan şüphelilerin eylemlerini organize bir şekilde gerçekleştirdikleri tespit edilerek, ilgili hisse senetlerinin ve Hisse senetlerine ilişkin vadeli işlem sözleşmelerinin çoğunluğunun sahip olunduğu varsayılmıştır. şüpheliler tarafından.
Soruşturma kapsamında, sanığın Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107 (1) maddesi anlamında “işlem bağlantılı piyasa dolandırıcılığı” suçunu işlediğini değerlendirdi.
SPK uzmanlarının yaptığı çalışmalarda, şüphelilerin elde ettikleri kârın 2,5 milyar lira, toplam karının ise yaklaşık 5 milyar lira olduğu tespit edilirken, piyasadaki sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar lira zarar olduğu tahmin ediliyor.
Mali suç ekipleri görevlendirildi
Borsa işlemlerinde örgütlü ve örgütlü usulsüzlükler ve Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında haksız kazanç elde ettiği belirtilen 10 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.
İstanbul Mali Suçlar Daire Başkanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda İstanbul, Ankara, Muğla ve Balıkesir’de tespit edilen 17 adreste 8 zanlı tutuklandı. Firari 2 zanlının yurt dışında olduğu belirlendi.