Borsa İstanbul BİST 100 endeksi günü yüzde 1,05 artışla 3,179.99 puandan kapattı.
Borsa haftanın son işlem gününü yükselişle kapattı.
BİST 100 endeksi bir önceki kapanışa göre 33,10 puan yükselirken, toplam işlem hacmi 46,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 0,42 ve holding endeksi yüzde 0,84 arttı. Sektör endeksleri arasında en büyük kazancı yüzde 6,33 ile finansal kiralama ve faktoring, en çok kaybeden ise yüzde 1,06 ile iletişim oldu.
Analistler, küresel piyasalarda enflasyon ve durgunluğa ilişkin süregelen endişelerin yatırımcı risk iştahında kalıcı bir iyileşmeyi engellediğini ve oynaklığın bir süre daha devam edebileceğini söyledi.
Analistler, uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’nin bugün kapanışın ardından Türkiye’nin kredi notu görünümüne ilişkin değerlendirmesini açıklamasının beklendiğini belirterek, teknik olarak BİST 100 endeksinde 3.140 ve 3.050 seviyelerinin destek, 3.320 puanın ise direnç konumunda olduğunu söyledi.
1 Nisan’da yaptığı son değerlendirmede S&P, Türkiye’nin uzun vadeli döviz notunu “B+” olarak teyit ederken, not görünümü “negatif” olarak kaldı.
Dün kuruluş, Türkiye’nin büyüme tahminini bu yıl için 1,7 puan revize ederek yüzde 5,2’ye, 2023 için ise 1,1 puanla yüzde 2,8’e revize etti.
Analistler, önümüzdeki hafta piyasaların odak noktasının dünyanın önde gelen merkez bankası yetkililerinden gelen yorumlar olacağını söylerken, veri gündeminde enflasyon ve ülkenin eldeki nakit, ABD’deki tarım dışı maaş bordroları, fabrika siparişleri ve perakende satışlar ve euro bazında ÜFE yer alıyor. bölgesi, Almanya’daki endüstriyel üretim ve ABD ve Avrupa’da yayınlanacak üretim ve hizmetler için Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) öne çıkacak.
AA Finans’ın Enflasyon Beklentileri Anketi’ne katılan ekonomistler, Eylül ayında tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yüzde 3,53 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin Eylül ayı enflasyon beklentilerinin (yüzde 3.53) ortalamasına göre, bir önceki ayda yüzde 80,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 84,26’ya yükselmesi bekleniyor.