Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), 2022 Ticaret ve Kalkınma Raporunu açıkladı. Raporda, gelişmiş ülkelerdeki para politikasının küresel ekonomik yavaşlamayı resesyona çevirdiği tespit edildi. UNCTAD Genel Sekreteri Grynspan, “Gelişmiş ülkelerdeki finansal uygulamalar, dünyayı küresel ve uzun süreli bir resesyona sürükleme riski taşıyor” yorumunu yaptı.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), mevcut para politikalarının dünyayı, özellikle de gelişmekte olan ülkeleri durgunluğa itebileceği konusunda uyardı.
UNCTAD tarafından açıklanan Ticaret ve Kalkınma Raporu 2022’de bu yılki küresel büyüme rakamları değerlendirildi ve geleceğe yönelik tahminler paylaşıldı.
Rapor, küresel büyümeyi 2022’nin sonuna doğru yüzde 2,5 olarak tahmin ederken, bu oranın 2023’e kadar yüzde 2,2’ye yavaşlayacağını tahmin ediyor.
ABD’DE YÜKSELEN İLGİ 360 MİLYAR DOLAR SATIŞ ZARARINA NEDEN OLUYOR
Gelişmiş ülkelerdeki ani faiz artışları ve mali sıkılaştırma uygulamalarının, mevcut Kovid-19 salgını ve Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle küresel ekonomik yavaşlamayı gerilemeye çevirdiği ve bu durumun düşük ve dip tehlike arz ettiği tespit edildi. -gelirli ülkeler.
Örneğin, ABD’de bu yılki faiz artışlarının, gelişmekte olan ülkelerde toplam 360 milyar dolarlık gelir kaybına yol açacağı bildirildi.
90 gelişmekte olan ülkenin ulusal para biriminin bu yıl faiz artışları nedeniyle dolar karşısında yüzde 10’dan fazla değer kaybettiğine dikkat çekildi.
“Resesyondan kaçınmak için hala zaman var”
Raporla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisindeki basın toplantısında konuşan UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, “Gelişmiş ülkelerdeki para politikaları ve finansal uygulamalar, 2008 ve 2020’deki Covid-19 şokundan daha kötü zarar verdi. dünyayı tek bir küresel resesyona ve uzun vadeli bir krize sürükleme riski onu resesyona sürükler.” dedi.
Grynspan, beklenen küresel durgunluktan kaçınmak için hala zaman olduğunu kaydetti ve gelişmiş ülkeleri maliye politikalarını buna göre yeniden düzenlemeye çağırdı.