Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın tüm fakir ve zengin ülkelerinde derin bir eğitim krizi olduğuna dikkat çekerek, eğitim sisteminin dönüştürülmesi çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Yaygın bir dezenformasyon, iklim değişikliği inkarı ve insan haklarına saldırılar sırasında, gerçeği komplodan ayıran, bilime saygıyı aşılayan ve insanlığı tüm çeşitliliğiyle kutlayan eğitim sistemlerine ihtiyacımız var” dedi.
77. BM Genel Kurulu’nda Dönüşen Eğitim Zirvesi’nin açılışını yapan Guterres, yoksul ülkelerdeki 10 yaşındaki çocukların yaklaşık yüzde 70’inin en basit metni bile okuyamadığını, gelişmiş ülkelerde eğitimin ülkeler arasındaki eşitsizliği değil, nesiller boyu artırdığını söyledi. onları azaltmak.
Zenginlerin en iyi okullara en iyi kaynaklarla gittiklerini ve ardından en iyi işleri aldıklarını ifade eden Guterres, yoksulların özellikle kızların hayatlarını değiştirecek niteliklere sahip olmalarında engellerle karşılaştıklarını anlattı.
En büyük engellerin yerinden edilmiş insanlar ve engelliler ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Guterres, Covid-19 salgınının tüm dünyada eğitim üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden Herkes İçin Eğitim’in ağır bir darbe vurduğunu söyledi.
Eğitimde yaşanan aksaklıklara değinen Guterres, müfredat ve eğitim sistemlerinin çoğu zaman yaşam boyu öğrenmeyi desteklemediğine, öğretmenlere yeterli eğitim ve değer verilmediğine, ücretlerin düşük olduğuna ve dijital uçurumun yoksul öğrencileri cezalandırdığına dikkat çekti.
Guterres, zengin ve fakir dünyanın her ülkesinde derin bir eğitim krizi olduğunu belirterek, eğitimde dönüşüm çağrısında bulundu.
Kaliteli eğitimin yaşam boyu öğrenmeyi sağlaması gerektiğini ifade eden Genel Sekreter, “Gerçeği komplodan ayıran, bilime saygıyı aşılayan ve insanlığı tüm çeşitliliğiyle kutlayan, yaygın dezenformasyon, iklim değişikliğinin inkarı ve iklim değişikliğinin inkar edildiği bir zamanda eğitim sistemlerine ihtiyacımız var. insan haklarına saldırılar” dedi.
Guterres, Afganistan’daki Taliban hükümetine kız çocukların orta öğretimi yasağını derhal kaldırması çağrısında bulundu ve kız çocuklarına yönelik eğitimin barış, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınma yolundaki en önemli adımlardan biri olduğunu söyledi.
Guterres, “Eğitime fon sağlanması hükümetler için bir öncelik olmalıdır çünkü bir ülkenin halkına ve geleceğine yapabileceği en önemli yatırımdır.” Dedi. Uluslararası topluma bu konuda çok önemli bir rol düşmektedir. “Kalkınma ortaklarını kesintilerden vazgeçmeye ve resmi kalkınma yardımlarının en az yüzde 15’ini eğitime harcamaya çağırıyorum.”
Antonio Guterres, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki 700 milyon çocuğun kaliteli eğitime erişimini sağlamak için 10 milyar doları seferber etmeyi hedeflediklerini belirterek, uluslararası toplumdan bu programı desteklemelerini istedi.