Belirsizliklerin azalmasıyla geçtiğimiz hafta piyasalarda dolara olan talep düşerken, emtia fiyatları yükselmeye başladı ve altının üç haftalık düşüş trendi sona erdi. Geçen hafta altın yüzde 0,3 artarken, buğday yüzde 7,5 ve pamuk yüzde 1,6 arttı.
Emtia piyasasında, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) beklentilere paralel olarak faiz oranlarını 75 baz puan artırması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalmasıyla kazançlar hakim oldu.
Emtia piyasasında ise geçtiğimiz hafta yaşanan güçlü düşüşlerin yerini geçtiğimiz hafta kısmen olumlu bir gelişme aldı.
ECB, tarihinde ilk kez faiz oranlarını 75 baz puan artırırken, şahin duruşun enflasyonla mücadelenin sonuna kadar devam edeceği mesajı verildi.
Fed Başkanı Jerome Powell da Perşembe günü yaptığı konuşmada enflasyonu düşürmeye yönelik güçlü bir taahhüt olduğunu söyledi: “İş bitene kadar devam etmeliyiz.” değerlendirmesini yaptı.
Enflasyonun hedefin üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa riskin o kadar büyük olduğuna dikkat çeken Powell, tarihin erken gevşeme politikasına karşı şiddetle uyarıda bulunduğunu söyledi.
Powell ve diğer Fed yetkililerinin yorumlarını yineleyen Chicago Fed Başkanı Charles Evans, bankanın bu ayki toplantısında 50 veya 75 baz puanlık faiz artırımına açık olduğunu söyledi. Faiz oranının yıl sonuna kadar yüzde 3,25 ile yüzde 3,5 arasında yükseleceğini tahmin ettiğini kaydeden Evans, gelecek yıl yüzde 4’e çıkmasını beklediğini söyledi.
ECB’nin beklendiği gibi 75 baz puan artırması ve Fed’in para politikasına ilişkin belirsizliğin bu ay azalmasıyla birlikte emtia piyasasına geçen haftaki kazanımlar hakim oldu.
Analistler, belirsizliklerin azalması ve emtialar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle dolara olan talebin azaldığını söyledi.
Geçen hafta altın yüzde 0,3, gümüş yüzde 4,4, paladyum yüzde 7,5 ve platin yüzde 5,4 değer kazandı. Altın ise üç haftalık düşüş trendini sonlandırdı.
Dünya Platin Yatırım Konseyi, Çin’in yüksek platin ithalatının diğer bölgelerdeki platin arzını bozabileceğini söyledi.
METALLERDE YÜKSELEN TREND
Metaller de geçen hafta yükseliş trendi gördü. Tezgah üstü, bakır yüzde 4,2, alüminyum yüzde 0,6, nikel yüzde 7,9 ve çinko yüzde 1,2 arttı.
Peru’nun bakır üretiminin yıllık %6,6 düşmesiyle bakır fiyatları destek buldu. Nikel fiyatları, stokların azalması ve arz sorunlarının artmasıyla yükseldi. Alüminyum şirketlerinin küresel olarak, özellikle Avrupa’da üretimi azaltma kararı, alüminyum tedarik endişelerini artırdı.
Enerji emtiaları ise geçtiğimiz hafta düşüş eğilimi gösterdi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu Eylül ayında günlük üretimi 100.000 varil azaltacağını açıklasa da Brent petrolün varil fiyatı en düşük seviyesine geriledi. Ocak 2022’den bu yana küresel ekonomiye yönelik endişelerle dolu. Açıklanan makroekonomik verilerdeki olumlu işaretlerle birlikte kayıplarını büyük ölçüde telafi ederek haftayı yüzde 0,4 düşüşle 92,5 ABD dolarından kapattı.
New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz yüzde 7,9 düştü. Doğal gaz fiyatları, Avrupa Birliği’nin (AB) doğalgazda tavan fiyat da dahil olmak üzere önlemleri açıklamasının ardından düştü.
TARIM ÜRÜNLERİNDE DALGALI YOLCULUKLAR
Geçen hafta tarım emtialarında dalgalı bir fiyat gözlemlendi. Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 7,5, mısır yüzde 2,9, soya fasulyesi yüzde 0,5 ve pirinç yüzde 0,3 düştü.
Arz endişeleri ve Avrupa ile Rusya arasındaki artan gerilim, buğday fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Avrupa’da havaların ısınması ve üretim tahminlerinin düşmesiyle mısır fiyatları yükseldi.
Geçen hafta kahve yüzde 0.4, pamuk yüzde 1.6, kakao yüzde 2.1, şeker yüzde 1.9 düştü.
Brezilya’da hava sıcaklıklarıyla ilgili üretim endişeleri fiyat artışına neden oldu. Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte şeker arz beklentileri şeker fiyatlarının değer kaybetmesine neden oldu.
Fildişi Sahili’nde ortalamanın üzerinde yağış nedeniyle üretim endişeleri hafiflerken, kakao fiyatları düştü.