Avrupa’daki jenerik üreticiler, artan enerji maliyetleri nedeniyle üretimi azaltabilir. Jenerikler, AB’de satılan tüm ilaçların yüzde 70’ini oluşturuyor.
Avrupalı ilaç şirketleri, artan elektrik maliyetleri nedeniyle bazı ucuz jenerik ilaçları üretmeyi bırakabilecekleri konusunda uyardı ve bu ilaçların fiyatlarının gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Teva, Novartis’in Sandoz birimi ve Fresenius’un Kabi birimi gibi jenerik ilaç üreticilerini temsil eden Avrupa için İlaçlar, dün Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin enerji ve sağlık bakanlarına açık bir mektup gönderdi.
AB ülkelerinin enerji bakanları, Avrupa’daki enerji krizini çözmeye yönelik tedbirler üzerinde anlaşmak üzere Cuma günü bir araya gelecek. Ancak bu önlemler henüz özel olarak ilaç şirketlerine yönelik çözümleri içermemektedir.
HAMMADDE MALİYETLERİ ARTTI
Mektuba göre, Avrupa’da elektrik fiyatları bazı ilaç fabrikalarında 10 kat artarken, hammadde maliyetleri yüzde 50 ila 160 arasında arttı.
Avrupa İlaç Direktörü Adrian Van Den Hoven, “Yükselen enerji maliyetleri, Avrupa’daki çoğu sabit fiyatlı üreticinin kar marjlarını tamamen aşındırıyor” dedi.
Patentleri sona erdikten sonra piyasaya arz edilen, şirketlere ilaçların üretim ve satışında münhasırlık hakkı veren ve orijinal ilaçla aynı özelliklere sahip ilaçlara jenerik ilaçlar denir. Bu ilaçların fiyatları ulusal sağlık kurumları veya sigorta kuruluşları tarafından belirlenmektedir.
Ajansa göre, jenerik ilaçlar AB’de satılan tüm ilaçların yüzde 70’ini oluşturuyor.
GENEL İLAÇ NEDİR?
Jenerik, orijinal bir ilaca eşdeğer bir alternatif olan bir ilaçtır. Jenerikler, orijinal markalı ürünlerle aynı aktif bileşenleri içerir ve orijinallerle aynı güçlerde ve dozaj formlarında mevcuttur.