Rusya’nın Avrupa ülkelerine uyguladığı doğal gaz ambargosu meyve ve sebze üretimini de etkiledi. Süpermarket zincirlerinin üretiminde yüzde 30-40 civarında bir düşüş yaşandı ve Antalya’da tedarikçiler bu açığı kapatmak için görüşmelere başladı.
Rusya’nın gaz ambargosu nedeniyle Avrupa’da meyve ve sebze üretimi düştü.
Birçok süpermarket ve tedarikçi, boşluğu doldurmak için Antalya’ya yöneldi.
Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, amaçlarının mümkün olduğu kadar çok üretip, mümkün olduğunca ihracat yaparak ülkeye döviz girişini artırmak olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Özellikle Avrupa’nın bizden talebi meyve ve sebze dışındaki tüm gıda ürünlerini ilgilendiriyor. Bu konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Umarım tahmin ettiğimiz gibi üretimimizi artırabiliriz.”
Rusya’nın Avrupa ülkelerine uyguladığı doğalgaz ambargosu bir enerji krizini tetikledi. Bu durum seracılık üretimini de olumsuz etkilemiştir.
Birçok çiftçi artan enerji fiyatları nedeniyle üretimden çekildi.
AÇIĞI GETİRMEK İÇİN TÜRKİYE’YE DÖNDÜ
Süpermarket zincirleri ve tedarikçileri yüzde 30-40 civarındaki açığı kapatmak için Türkiye’ye yöneldi.
Antalya’da ikili iş görüşmeleri yapıldı ve taze meyve ve sebze başta olmak üzere tüm gıda maddeleri için sözleşmeler imzalandı.
Çavuşoğlu, enerji tüketimini en aza indirmek için Avrupalı emeklilerin kış tatili için ülkemize gönderilmesine yönelik çalışmalara değindi, Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Elbette üretimimizin bir kısmını turizmde kullanacağız. Kaçınılmaz olarak üretim hacmimizi artırmak zorundayız. Tüketim iç piyasa tüketimi olsa da kış turizminin de çok hareketli geçeceğini, burada da ciddi bir tüketimin olacağını öngörüyoruz. Bu aslında döviz kazancı olarak kabul edilmelidir.”
Antalyalı çiftçi talebi karşılamak için üretimi artırmak istiyor.