Avrupa’da gübre kıtlığı endişeleri


Avrupa’da doğalgaz fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle gübre üretim tesislerinin çoğu faaliyetlerini durdurma kararı almış ve bu durumun gübre sıkıntısına yol açması beklenmektedir.

Avrupa ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşının ardından artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarının yol açtığı enerji kriziyle boğuşuyor.

Avrupa gaz piyasasında referans fiyatları belirlemek için kullanılan TTF’de işlem gören vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatları, Ağustos ayında megavat saat başına 348 Euro ile rekor seviyeye ulaştı. Bu pazardaki gaz fiyatları geçen yıl ortalama 39 Euro, 2 yıl önce ise 15 Euro idi.

Kriz öncesine göre 20 kattan fazla artan gaz fiyatları, Avrupa’nın enerji tüketen sektörlerini ağır vurdu. Gübre sektörü de bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu.

Gübre üretimi için en önemli hammaddelerden biri olan doğalgazın maliyetindeki hızlı artış, son dönemde Avrupa’daki birçok gübre fabrikasını üretimi azaltmaya veya durdurmaya sevk etti.

“GÖRÜNMEZ BİR KRİZ”

Avrupa’daki gübre üreticilerini temsil eden Brüksel merkezli dernek Fertilizers Europe, sektörde özellikle Ağustos ayından bu yana benzeri görülmemiş bir kriz yaşandığını duyurdu.

Gübre üretiminde ana aktif hammadde ve katkı maddesi olan amonyak üretiminin durma noktasına geldiğini belirten sendika, acil önlem alınması çağrısında bulundu. Avrupa’da gübre üretim kapasitesi, yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle yüzde 70 düştü.

Emtia piyasalarına ilişkin ICIS verileri, Avrupa’da artan gaz fiyatlarının gübre üretimi üzerindeki etkisini de vurguladı. Buna göre İtalya, Fransa ve Norveç’teki Yara şirketleri ve Almanya’daki SKW, Yara ve BASF şirketleri amonyak üretimlerini azalttı. Birleşik Krallık’ta, CF Fertilizers üretimi azalttı ve aşamalı olarak kullanımdan kaldırma planlarına başladı.

İspanya’da Fertiberia bazı fabrikaları kapattı ve üretimi azalttı. Hollanda’da Yara ve OCI, üre ve amonyum üretimini azalttı. Belçika’da Yara ve BASF üretimi kısıtladı.

Polonya’da Grupa Azoty ve Anvil üretimi azalttı, Azomures Romanya’da faaliyetlerini yavaşlattı, Slovakya’da Duslo firması üretimi durdurdu ve Macaristan’da Nitrogenmüvek üretimi durdurdu.

Bulgaristan’daki Agropolychim ve Neochim şirketleri ile Petrokemija’nın Hırvatistan’daki üre ve amonyak üretim tesisleri kapatıldı. Litvanya’da Achema üretimi durdurdu, Lifosa bir süre üretimi durdurdu.

AMONYUM FİYATLARI YÜKSELDİ

Azotlu gübrelerin ana bileşeni olan amonyum fiyatları kriz nedeniyle Avrupa pazarlarında hızla yükseliyor.

İki yıl önce ton başına 230 dolar olan amonyum, geçen yıl 700 dolara yükseldi. Savaştan sonra bu dalgalanma ivme kazandı ve mevcut durumda 1300 dolar seviyesine ulaştı.

Sanayi, doğal gaz fiyatlarını sınırlamak için AB önlemleri ve üreticilere acil destek talep ediyor.

Avrupa'da gübre kıtlığı endişesi - 1

Verilere göre kriz öncesi Avrupa’da yılda 18,3 milyon ton suni gübre üretiliyordu. Bunun yüzde 72’si azotlu, yüzde 13’ü fosfat ve yüzde 15’i potasyumlu gübre olarak kaydedildi. AB, 2021 yılında azotlu gübre üretimi için 2,9 milyon ton amonyak ve 4,7 milyon ton üre ithal etti.

Öte yandan, Belarus’tan potasyum ithalatı, savaş sonrası AB yaptırımları kapsamında yasaklandı.

Gübre Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamına alınmazken, bankacılık, ulaşım ve sigorta gibi alanlarda yaptırımlar nedeniyle Rusya’dan gübre tedariki kesintiye uğradı.

Bu gelişmeler doğrultusunda Avrupa ülkelerinde bu yıl yeterli gübre olmayacağı tahmin ediliyor.

AB ÇÖZÜM ARIYOR

Gübre üretimindeki düşüş ve fiyatlardaki artış, AB ülkelerinin tarım bakanlarının gündeminde kalmaya devam ediyor.

Çek Cumhuriyeti Tarım Bakanı Zdenek Nekula, 16 Eylül’de Prag’da gerçekleştirilen gıda güvenliği koordinasyon toplantısının ardından AB Dönem Başkanlığı’na Avrupa’da yeterli gübre bulunmadığını ve bu durumun tarımda önemli bir düşüşe yol açabileceğini duyurdu. üretme.

Enerji ve gübre fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığını ve çiftçiler için “varoluşsal bir sorun” haline geldiğini söyleyen Nekula, “Yüksek gübre fiyatları ve gübre kıtlığı ile mücadele etmeliyiz.” ifadesini kullanmıştı.

AB, sorunu çözmek için gübre ithalat tarifelerini kaldırmak ve Kanada gibi ülkelerden gübre göndermek için planlar üzerinde çalışıyor.