Artan dolar talebi nedeniyle emtia fiyatları düştü


Emtia piyasaları geçen hafta dolara olan talebin artmasıyla olumsuz bir seyir izledi.

Geçen hafta ABD’de beklentilerin altında gelen enflasyon verileriyle dolar karşısında değer kazanmaya başlayan emtia fiyatları, geçen hafta Merkez Bankası’nın (Fed) Temmuz ayı toplantı tutanaklarının ülkede enflasyonun keskin bir şekilde düşmesine kadar faiz artırımlarının devam edeceğini açıkladığını ve bu durumun ülkede enflasyonun keskin bir şekilde düşmesine kadar faiz artırımlarının devam edeceğini gösterdi. Enflasyonist baskılara yanıt vermeye devam edecek olan Fed yetkilileri, henüz somut bir değer kaybı belirtisi olmadığını belirttikten sonra haftayı not indirimi ile kapattı.

Para piyasası fiyatlamalarındaki kararsızlığın hakim olmaya devam ettiği bu dönemde, Fed’in Eylül ayında %55 ihtimalle 50 baz puan, %45 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.

ABD’de konut başlangıçları Temmuz ayında yüzde 9,6 düşüşle 1 milyon 446 bin ile Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. İnşaat izinleri aylık yüzde 1,3 düşüşle Temmuz ayında 1 milyon 674 bine geriledi.

Yüksek ipotek oranları (ev kredileri) ve malzeme fiyatları nedeniyle konut inşaatında yaşanan keskin düşüş, konut piyasasının yılın üçüncü çeyreğinde daha da daralabileceğine dair korkuları desteklemektedir. Son makroekonomik veriler ABD’nin resesyona gireceği görüşünü güçlendirdi.

Çin Halk Bankası’nın (PBOC) 1 yıllık borç verme oranını resesyon tehditlerine rağmen geçen haftaki yüzde 2,85’ten yüzde 2,75’e düşürmesiyle, dolar Çin yuanı karşısında Eylül 2020’den bu yana haftalık yüzde 1,1 değer kazandı ve böylece 0,8171’de zirve yaptı. .

Tahıl yüklü gemiler, Tahıl Nakliye Anlaşmasının bir parçası olarak yola çıktıkça, azalan arz endişeleri, özellikle yumuşak emtiaları kötü bir şekilde vurdu.

Öte yandan, Avrupa ve dünyada artan kuraklık ve yüksek sıcaklık endişeleriyle birlikte pamuk fiyatları 1,2 doları test etti ve son iki ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 6,7 artışla haftayı 1,16 dolardan kapattı.

Bu gelişmelerle birlikte altın geçen hafta yüzde 3,1, platin yüzde 6,9, gümüş yüzde 8,5 ve paladyum yüzde 4,5 düştü.

OTC piyasasında bakır fiyatları yüzde 0,2, kurşun yüzde 4,2, çinko yüzde 1,4, alüminyum yüzde 2,1 ve nikel yüzde 3,6 düştü.

ENERJİ FİYATLARI KARIŞTIRILDI

Geçen hafta karışık olan enerji tarafında, Brent petrolü yüzde 1,9 düşerken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz yüzde 5,8 arttı.

Küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) planladığı üretim artışı ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, ABD rekor ham petrol ihracatı, petrol talebinde düşüş beklentisi, Libya ve Rusya’da üretimin yeniden başlaması. Yavaşlasa da devam eden, İran’dan yapılan ihracat ve azalan arz endişeleri petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Rus gazını Avrupa’ya taşıyan ana boru hatlarındaki “teknik” sorunlar nedeniyle ülkeden gelen arz önemli ölçüde düşerken, artan doğalgaz arzına ilişkin endişeler gaz fiyatlarına yansıdı.

TAHIL KORİDOR ANLAŞMASI ALTINDA BUĞDAY VE MISIR FİYATLARI DÜŞÜK

Pamuk hariç yumuşak emtialarda geçtiğimiz hafta olumsuz bir eğilim görüldü.

Tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından ayrılmasıyla, tahıl koridoru anlaşmasına uygun olarak buğday ve mısır fiyatları düştü.

Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 6,1, mısır yüzde 3, soya fasulyesi yüzde 3,3 ve pirinç yüzde 0,4 düştü.

Pamuk yüzde 6,7 artarken, kahve yüzde 4, şeker yüzde 3,1 ve kakao yüzde 0,9 düştü.

Devam eden enflasyon ve durgunluk ikilemi tarım ürünleri üzerinde olumsuz etki yaratmaya devam ediyor.