Almanya’nın ihracatı Ağustos’ta yüzde 1,6 arttı


Almanya’da ihracat, üretim için malzeme sıkıntısına ve küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasına rağmen Çin, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi önemli ticaret ortaklarına artan ihracatın etkisiyle beklenenden daha fazla yüzde 1,6 arttı.

Federal İstatistik Ofisi’ne (Destatis) göre, Ağustos ayında yüzde 1,6 artarak 133,1 milyar avroya yükseldi.

Ülkenin mevsimsel ve takvim etkisinden arındırılmış ihracatı, Ağustos ayı ihracat verileri için beklenti bir önceki aya göre yüzde 1,1’lik bir artı olacağı yönündeydi.

Özellikle, üretim için artan malzeme kıtlığına ve küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamaya rağmen, Çin, İngiltere ve ABD gibi önemli ticaret ortaklarına artan ihracatın bir sonucu olarak genel ihracat yeniden toparlanmaya başladı. Ülkenin ihracatı Temmuz ayında yüzde 1,6 düştü.

TİCARET FAZLASI DÜŞÜŞLERİ

Ağustos ayında ithalat yüzde 3,4 artarak 131,9 milyar euroya yükseldi. Bu, Almanya’nın mevsimsel ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlasının 1,2 milyar avro civarında olduğu anlamına geliyor. Dış ticaret fazlası beklentisi ise 4 milyar euro olarak gerçekleşti.

Ağustos 2021’de dış ticaret fazlası 13,7 milyar euro olarak kaydedildi.

Ağustos 2021’e göre ihracat yüzde 18,1, ithalat yüzde 33,3 arttı.

Ağustos ayında Almanya’dan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 72,8 milyar avroluk ihracat yapıldı. Ülkenin ithalatının 63,7 milyar Euro’su AB’den geldi.

Ağustos 2021’e kıyasla AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 0,8 azalırken, bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 2,5 arttı.

Buna karşılık, Almanya’nın en önemli ticaret ortağı olan Çin’e ihracatı, Ağustos 2021’in aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 9,2 milyar avroya yükseldi. Çin’den yapılan ithalat ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artarak 15,4 milyar avroya ulaştı.

Söz konusu dönemde ABD’ye ihracat yüzde 12 artarak 13,8 milyar avroya, ithalat ise yüzde 5,3 artarak 8,3 milyar avroya ulaştı.

Almanya’nın bir diğer önemli ticaret ortağı olan İngiltere’ye ihracatı, Ağustos ayında yıllık yüzde 7,4 artarak 6,2 milyar avroya ulaştı.

“SAVAŞ ALMANYA’NIN TİCARET FAZLASININI AZALTIR”

ING Almanya’nın baş ekonomisti Carsten Brzeski konuyla ilgili değerlendirmesinde, Almanya ihracatının Ağustos ayında bir miktar toparlandığını belirterek, yüksek enerji fiyatlarının ihracatı olumsuz etkilediğini ve ülkenin ticaret fazlasını sıkıştırdığını vurguladı.

Brzeski, “Ukrayna’daki savaş daha önce elde edilemeyeni başardı” dedi. Almanya’nın ticaret fazlasını yok ediyor.” Bunun yüksek enerji fiyatlarına ve yapısal olarak zayıf ihracata atfedilen bir kayıp olduğunu vurguladı.

Brzeski, ticaretin artık Alman ekonomisinin büyümesinin arkasındaki itici güç olmadığını kaydetti: “Ticaret, Almanya’nın büyümesinin önünde bir engel haline geldi. 2021 yılının ikinci çeyreğinden bu yana net ihracatın büyümeye katkısı negatif bile oldu.”

Brzeski, küresel ekonomik yavaşlamanın, yüksek enflasyonun ve büyük belirsizliklerin sadece Almanya ihracatına damgasını vurmadığını vurguladı: “İhracat sipariş defterleri son aylarda önemli ölçüde zayıfladı. “Nakliye maliyetleri düşmeye başlasa ve küresel tedarik zincirleri biraz iyileşmiş olsa bile, Alman ihracat endüstrisinin beklentileri en iyi ihtimalle karışık.”