Almanya’da fabrika siparişleri, büyük sipariş eksikliği nedeniyle Ağustos ayında yüzde 2,4 düştü.
Almanya’da fabrika siparişlerinde beklenenden iyi gelen düşüş, son 5 ayın en keskin düşüşü olarak kaydedildi.
Federal İstatistik Ofisi’nden (Destatis) gelen ön bilgilere göre, yerli mamul siparişleri Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 düştü. Söz konusu düşüş, son beş ayın en büyük düşüşü olarak kaydedildi.
Destatis’in açıklamasında, “Üreticiler, ara ürünler için teslimat darboğazlarından şikayet ediyorlar” deniyor.
Fabrika siparişleri için piyasa beklentisi aylık yüzde 0,7 düştü.
Siparişler, Ağustos 2021’e göre yüzde 4,1 düştü.
Yukarıdaki Temmuz verileri yukarı revize edildi ve %1,1’lik düşüşten %1,9’luk artış olarak güncellendi. İstatistik ofisi, bu alışılmadık derecede güçlü revizyonun nedeni olarak “havacılıkta yurt dışından gelen büyük siparişlerin gecikmeli raporlanması” olarak nitelendirdi.
AĞUSTOS’TA DIŞ SİPARİŞLER YÜZDE 1,7 AZALDI
Almanya’da Ağustos ayında yurt içi siparişler aylık bazda yüzde 3,4, dış siparişler yüzde 1,7 düştü.
Dönem boyunca, Euro bölgesinden yeni siparişler Temmuz ayına göre yüzde 3,8 düşerken, diğer ülkelerden Almanya’ya verilen siparişler yüzde 0,4 düştü.
Ağustos ayında ülkedeki ara malı imalatçılarından gelen siparişler aylık bazda yüzde 4,2, sermaye malı siparişleri ise yüzde 2,4 düştü. Buna karşılık, tüketim malları üreticilerinden gelen siparişler yüzde 5,2 arttı.
ENERJİ KRİZİ İMALAT SEKTÖRÜNÜ ETKİLİYOR
Soğuyan küresel ekonomi, malzeme kıtlığı ve hepsinden önemlisi enerji krizi şu anda Alman imalat sanayisini etkiliyor.
Almanya Ekonomik İşler ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, imalat sektörünün Rusya-Ukrayna savaşı ve yüksek gaz fiyatları nedeniyle açık bir yavaşlama işaretleri gösterdiği belirtildi.
Açıklamada, “Yılın geri kalanına ilişkin zayıf görünüm, soğuk bir iş ortamına ve temkinli ihracat beklentilerine de yansıdı” denildi.
Commerzbank baş ekonomisti Jörg Krämer, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, pahalı enerjinin bazı şirketleri kârsız hale getirmesi nedeniyle birçok şirketin siparişlerini kestiğini söyledi.
Kramer, “Alman ekonomisi zorlu bir kışla karşı karşıya” dedi. Gaz tayınlamasından kaçınılsa bile, her zamankinden daha fazla bir durgunluk bekliyorum” dedi.