Almanya’nın enerji piyasası düzenleyicisi, haneler ve küçük işletmeler tarafından yıllık doğal gaz tüketiminin yılın 39. haftasında son dört yılın aynı dönemine göre yüzde 10’dan fazla arttığını bildirdi.
Federal Şebeke Ajansı (BNetzA), hanelerin ve küçük işletmelerin yılın ilk 39 haftasında doğal gaz tüketimini açıkladı.
Rapora göre, yılın 39. haftasında evlerin ve küçük işletmelerin yıllık doğalgaz tüketimi, son dört yılın aynı döneminin ortalamasına göre yüzde 10’dan fazla arttı.
Bundesnetzagentur’dan yapılan açıklamada, bu yılın 39. haftasında ev ve küçük işletme gaz tüketiminin 618 gigawatt saat (GWh) olduğu ve 2018-2021’in aynı döneminde ortalama tüketime göre yüzde 10 artış olduğu belirtildi.
Hanehalkı ve küçük işletmeler için 2018-2021 yılları arasındaki 39. haftada bu rakamın 564 GWh olduğu belirtildi.
Açıklamada, büyük şirketlerin geçtiğimiz hafta gaz tüketiminde marjinal de olsa tasarruf sağladıkları, büyük sanayi şirketlerinin ise aynı dönemde 1370 GWh gaz kullandığı ve son dört yılın ortalamasının 1402 GWh olduğu belirtildi.
SANAYİ ŞİRKETLERİ GAZ TÜKETİMİ YÜZDE 60
Evler ve küçük işletmeler gazın yüzde 40’ını tüketirken, büyük sanayi şirketleri ülkenin gaz tüketiminin yüzde 60’ını oluşturuyor.
Federal Şebeke Ajansı Başkanı Klaus Müller geçen hafta gaz tüketiminin çok fazla arttığını söyledi ve Alman hanelerinin ticaret ve sanayide gaz tüketiminde en az yüzde 20 tasarruf etmemesi halinde bu kış bir gaz krizi konusunda uyardı.
Müller, “Gaz tüketimimizi önemli ölçüde azaltmazsak durum çok ciddi hale gelebilir” dedi.
ALMAN HÜKÜMETİ ENERJİ KRİZİYLE MÜCADELEYE ÇALIŞIYOR
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, Moskova’nın Nord Stream 1 gaz boru hattından gaz akışını durdurma kararının yol açtığı bir enerji kriziyle karşı karşıya.
Avrupa’da Rusya’ya en yüksek gaz bağımlılığına sahip Almanya’da hükümet, 23 Haziran’da kıtayı saran “gaz krizine” karşı 3 aşamalı doğal gaz acil durum planının ikinci aşaması olan “Uyarı Seviyesi”ni devreye soktu.
Alman doğalgaz acil durum planı erken uyarı, uyarı ve acil durum olmak üzere üç aşamadan oluşmakta ve aşamaya göre piyasada alınması gereken önlemleri içermektedir.
Gaz acil durum planında Rusya’dan gelen doğalgazın kesintiye uğraması durumunda erken uyarı aşaması devreye alınırken, bir sonraki aşama devreye alındığında doğalgaz dağıtımının devlet tarafından kontrol edilmesi planlanıyor.