Almanya enerji şirketi Uniper’i kamulaştırdı


Federal hükümet, Avrupa’daki enerji krizi sırasında arzı sağlamak için Fin kamu şirketi Fortum’un çoğunluk hissesine sahip olduğu enerji şirketi Uniper’i kamulaştırdı.

Federal hükümet, mali yapısı bozulan enerji şirketi Uniper’i kamulaştırdı.

Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, federal hükümetin Uniper enerji grubuna 8 milyar avro sermaye aktaracağı ve Fortum’un hisse başına 1,70 avro karşılığında Uniper’de yüzde 77,9 hisse alacağı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sermaye artırımı ve hisse alımı tamamlandıktan sonra devletin Uniper’in yaklaşık yüzde 99’una sahip olacağı ve böylece haneler ve şirketler için enerji arzını güvence altına alacağı vurgulandı.

Almanya’nın en büyük Rus gazı ithalatçısı olan Uniper, Rusya’dan yeterli tedariği sağlayamamış ve kriz öncesi anlaşmalar çerçevesinde piyasalardan aldığı gazı çok düşük fiyatlarla müşterilerine satmak zorunda kalmış ve bunun sonucunda mali zorluklarla karşılaştı.

Finlandiya halka açık limited şirketi Fortum, Uniper hisselerinin yüzde 46,6’sını 2018’de enerji şirketi Eon’dan satın aldı ve kurtarma görüşmelerine kadar hissesini yüzde 77,9’a çıkardı.

Alman sendikaları, Fortum’un Uniper’i devralmasına ve çoğunluk hissesine karşı çıktılar ve Berlin hükümetini şirketin çoğunluk hissesini geri almaya çağırdılar ve şirketin çıkarlarının çalışanlarınınkiyle uyumsuz olduğunu savundular.

ENERJİ KRİZİNİN ETKİLERİ

Rus enerji grubu Gazprom, 27 Temmuz’da Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa’ya günlük doğal gaz taşıma kapasitesini yüzde 20’ye indirdi ve Eylül başında tamamen durdurdu.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve enerji ithalatında büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı olan Almanya, Moskova’nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattından gaz akışını durdurma kararı almasının ardından bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş endişeleri enerji fiyatlarını daha da yukarı çekerken, federal hükümet bu kış sanayi çarklarının dönmesini, elektriğin kesintisiz olmasını ve evlerin ısınmasını sağlayacak politikalar geliştirmeye çalışıyor.

Ülkenin yükselen enerji maliyetleri enflasyonu körüklüyor ve hane halkı ve işletmeler üzerindeki baskıyı artırıyor.