AB Komisyonu’nun iki üyesi enerji krizine karşı “ortak borçlanma” önerdi


Avrupa Komisyonu’nun iki üyesi, Avrupa’daki enerji krizine karşı ortak borçlanma önerisinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) İç Pazar Komisyonu Üyesi Fransız Thierry Breton ve Ekonomiden Sorumlu Üye İtalyan Paolo Gentiloni, Avrupa’nın çeşitli gazetelerinde enerji kriziyle ilgili görüşlerini içeren ortak bir makale yazdı.

Makalede, mali kriz, göç, salgın, Ukrayna’daki savaş ve küresel tedarik zincirlerindeki sorunlar gibi nedenlerle Avrupa’nın enerji ve hammadde bağımlılığının arttığına dikkat çekildi.

Avrupa’nın dayanışma içinde bu sorunların üstesinden gelebileceğini söyleyen yazıda, AB ülkelerinin ortak borçlanma ile kurdukları 800 milyar Euro’luk kurtarma fonu, 100 milyar Euro’luk -Euro İş Koruma Programı ve AB ülkelerinin Kovid-19 salgınıyla mücadele ettiğini hatırlattı. Ortak aşı alımlarından sağ çıktı.

Makalede şöyle deniyor: “Rekor enflasyona, astronomik gaz ve elektrik fiyatlarına ve artan toplumsal öfkeye neden olan enerji krizi bizi başka bir yol ayrımına getirdi.” ifadesi kullanılmıştır.

Makalede, AB ülkelerinin dayanışma göstermesi ve birlikte hareket etmesi gerektiği belirtildi: “Avrupa genelinde ev ve işyerleri üzerinde ağır bir yük olan enerji maliyetlerini acilen ele almamız gerekiyor.”

Makale, AB iç pazarındaki işletmeler için eşit bir oyun alanı sağlamaya dikkat ve koordinasyon verilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya’nın enerji krizinin ortasında ekonomisini desteklemek için milli gelirinin yüzde 5’i değerindeki 200 milyar avroluk kurtarma paketinin bazı soruları gündeme getirdiğine dikkat çeken makalede, aynı mali olanaklara sahip olmayan AB ülkelerinin hane halkı ve şirketlerini destekleyemeyeceği belirtildi. bu ölçüde.

Makalede, iç pazarın parçalanmasından ve ülkelerin sübvansiyon yarışına girmesinden kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Ülkelerin bütçelerindeki farklılıkların aşılması için Avrupa düzeyinde “ortak borçlanma araçları”nın dikkate alınması gerektiğine dikkat çekilen yazıda, “Bu krize ancak ortak bir Avrupa bütçe tepkisi ile etkin bir şekilde yanıt verebiliriz” ifadesi kullanıldı.

Federal Maliye Bakanı Christian Linder ise enerji krizine karşı AB devletlerinin ortak borçlanma fikrine karşı çıktı.

“Paylaşılan borç, uzun vadede hükümetlerin rekabet gücünü veya sürdürülebilir finansmanını güçlendirmemize yardımcı olmuyor.” Linder değerlendirmesinde, Almanya’nın tüketicileri ve işletmeleri yüksek enerji maliyetlerinden korumak için 200 milyar avroluk fon oluşturma çabalarını savundu.