Avrupa Birliği (AB), Apple ve Samsung gibi şirketlerin akıllı telefon ve tabletlerinin pil ömrünü uzatmalarına ve yedek parçalara kolay erişim sağlamalarına olanak sağlayacak mevzuat hazırlıyor.
Avrupa Birliği Komisyonu (AB), akıllı telefonlar ve tabletler gibi çeşitli elektronik ürünlerin sürdürülebilir, enerji verimli ve dayanıklı olması için eko-tasarımına ilişkin yasa taslağını yayınladı.
Faturaya göre, bu ürünlerin enerji tüketimi, kullanıcının açık izni olmadan bir işletim sistemi yazılım güncellemesi veya donanım güncellemesinden sonra bozulmayacaktır.
Yazılım güncellemesi ürün performansını olumsuz etkilemeyecektir. Cihazlarda bir güncellemenin reddedilmesi nedeniyle performans değişikliği olmaz.
Üreticilerin, cihazlarının satışından sonra 5 yıl boyunca profesyonel tamirhanelere pil, kapak, ekran, kamera, düğme, hoparlör ve mikrofon gibi 15 farklı yedek parça tedarik etmeleri gerekmektedir.
Tüketiciler 5 yıl boyunca pil, ekran, arka kapak, SIM ve hafıza kartı yuvası gibi yedek parçalara erişebiliyor. Üreticiler, arızalı cihazları onarmak için makul ve orantılı bir ücret talep eder.
Cihaz pillerinin kapasitesi, 500 tam şarjdan sonra yüzde 83’ün altına düşmemeli ve bin tam şarjdan sonra yüzde 80 kapasiteye sahip olmalıdır.
AB Komisyonu, taslağa ilişkin kamuoyunu Eylül ayında topladıktan sonra düzenlemeye son şeklini verecek.
AB daha önce, 2024 sonbaharına kadar üye ülkelerde satılan akıllı telefonlar, tabletler ve kameralar gibi elektronik cihazlar için USB-C şarj bağlantı noktalarının kullanımını zorunlu hale getirecek bir mevzuat taslağı hazırlamıştı.